Despre lucrareRaporturile juridice de drept comercial au un specific aparte care le fac imposibil de înglobat în dreptul civil Presupun continuitate întrucât comer&539;ul presupune continuitate Metoda dreptului civil care analizeaz&259; raportul juridic în mod individual &537;i insularizat este improprie faptului economic care se relev&259; ca un complex de acte juridice fapte juridice sau opera&539;iuni materiale ale comerciantului

Contractele si obligatiile comerciale

de Piperea Gheorghe

Cod produs: 0000180822

Editura: C.H. Beck

Data aparitie: 2018

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-18-0816-8

Numar de pagini: 904

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Despre lucrare

Raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, care le fac imposibil de înglobat în dreptul civil. Presupun continuitate, întrucât comerțul presupune continuitate. Metoda dreptului civil, care analizează raportul juridic în mod individual și insularizat, este improprie faptului economic, care se relevă ca un complex de acte juridice, fapte juridice sau operațiuni materiale ale comerciantului. Raporturile juridice de drept comercial presupun, de asemenea, echilibru, atât la nivelul intrinsec al sursei lor (contract, act juridic unilateral sau fapt juridic), cât și, mai ales, la nivelul portofoliului de creanțe și de datorii corespondente, comerciantul fiind nu numai participant frecvent la grupuri de contractanți sau la grupuri de entități care acționează coordonat, ci și element al unei structuri de tip matriceal care reunește și pune în relație de interdependență toți actorii pieței relevante pe care activează.
De aceea, lucrarea analizează vânzarea cu plata în rate, vânzarea on-line, vânzarea unei afaceri, contractul de furnizare, cesiunea unui portofoliu de creanțe, antrepriza de construcții, închirierea de active comerciale, comisionul, expediția, agenția, depozitul bancar sau facilitatea de credit etc., dar și contractul de report, contractul de cont curent, administrarea bunurilor altora etc., având în vedere contextul și specificul lor în activitățile de comerț, nu trăsăturile lor civile.
Pe aceeași linie de argumentație sunt privite alte instituții juridice, precum răspunderea juridică sau dinamica și stingerea obligațiilor comerciale, decelându-se cu acuratețe diferențele față de dreptul civil și profilul raporturilor comerciale, dominate de cu totul alte imperative. Dreptul comercial trebuie să se adapteze permanent, din mișcare, evoluțiilor economice, sociologice și, mai ales, celor care privesc psihologia individuală sau de grup a celor care fac achiziții comerciale. Contractele consumatorilor au devenit iraționale (emoționale) sau oligo-raționale, iar Codului civil, un cod care pune la baza deciziei de a contracta libertatea și rațiunea, îi este complet străină această realitate a lumii în care trăim.

Viziunea autorului

După intrarea în vigoare a actualului Cod civil, s-a acceptat îndeobște că obligațiile și contractele comerciale au fost oarecum „dizolvate” în dreptul civil. A fost o greșeală, întrucât raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, imposibil de înglobat în dreptul civil, iar activitatea comercianților se exercită atât prin contracte obiectiv comerciale, cât și prin acte juridice civile care capătă caracter comercial subiectiv, prin raportare la întreprinderea comerciantului. În plus, prin raportare la domenii emergente ale dreptului, cum sunt insolvența, concurența și protecția consumatorilor, dreptul comercial impune o analiză interdisciplinară, holistică, de natură a privilegia echilibrul contractual, continuitatea afacerii și stabilitatea pieței.
Unul dintre scopurile adiacente ale lucrării este acela al construcției unei motivații necesare adoptării unui nou Cod comercial integrator, pornind de la constatarea că ascunderea obligațiilor și contractelor comerciale în Codul civil, în vederea construcției unui iluzoriu sistem monist, de așa-zisa unitate a dreptului privat, a fost un experiment eșuat.

Recomandare: Protecția consumatorilor în contractele comerciale

Din cuprins

conceptul și izvoarele obligațiilor comerciale
conceptul contractului sinalagmatic și pilonii construcției contractuale
formarea contractului comercial sinalagmatic
echilibrul contractual
opozabilitatea contractelor comerciale
vânzarea și celelalte contracte comerciale
răspunderea civilă delictuală a comerciantului
dinamica și stingerea obligațiilor comerciale
procedura insolvenței persoanelor fizice
Puncte forte

ordonează materia în funcție de evoluțiile legislative și jurisprudențiale recente
operează distincții de doctrină fundamentale și interpretări precise ale jurisprudenței în materie
individualizează specificul raporturilor comerciale față de cele civile
tratează în mod extins contractele comerciale
reprezintă un ghid de evitare a ambiguităților și a confuziei generate de legislația schimbătoare și practica judiciară neunitară
Despre autor

Gheorghe PIPEREA este profesor dr. al Facultății de Drept din cadrul Universității din București, partener coordonator al SCA „Piperea & Asociații”.


Data aparitie 2018
Editie Editia I
ISBN 978-606-18-0816-8
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 904
Tip coperta Cartonat
Autor

Piperea Gheorghe

Numar pagini 904
Scroll