Despre lucrareLucrarea urm&259;re&537;te o abordare simplificat&259; &537;i sistematizat&259; a institu&539;iilor fundamentale care se studiaz&259; de regul&259; la disciplina Drept administrativ fiind structurat&259; în 4 p&259;r&539;i Actul administrativ Contenciosul administrativ Domeniul public &537;i R&259;spunderea administrativ&259; compuse din 28 de prelegeri câte s&259;pt&259;mâni

Drept administrativ volumul II

de Dana Apostol Tofan

Cod produs: 0000212964

Editura: C.H. Beck

Data aparitie: 2020

Editie: Editia a V a

ISBN: 978-606-18-0993-6

Numar de pagini: 404

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Despre lucrare

Lucrarea urmărește o abordare simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale care se studiază, de regulă, la disciplina Drept administrativ, fiind structurată în 4 părți (Actul administrativ, Contenciosul administrativ, Domeniul public și Răspunderea administrativă) compuse din 28 de prelegeri, câte săptămâni numără un an universitar.  Într-un anumit sens, propunem studenților, tuturor celor interesați de lămurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ și științei administrației o „prezentare atipică” a unor simple note de curs. Față de metoda tradițională de redactare a manualelor, această lucrare are în vedere o modalitate diferită de abordare a acestei discipline, din dorința de a facilita accesul la informație, printr-o prezentare cât mai sintetică și la obiect a instituției analizate.

Despre ediția a 5-a

În ediția a 5-a a celui de-al doilea volum au fost restructurate reperele bibliografice, grupate la sfârșitul celor patru instituții fundamentale analizate. Conținutul ediției anterioare a fost supus unui proces de sinteză, fiind înlăturate informații mai puțin relevante, iar la unele titluri și subtitluri au intervenit adaptări necesare. Teoria actelor exceptate de la controlul în contencios administrativ a fost restrânsă într-o singură prelegere. Corelativ, procedura contenciosului administrativ se regăsește acum în cuprinsul a două prelegeri distincte.

Teoria actului administrativ nu a suferit modificări esențiale, aflându-ne încă în așteptarea Codului de procedură administrativă, iar analiza instituției contenciosului administrativ a fost adaptată modificărilor legislative aduse de Legea nr. 212/2018, cele două instituții aflându-se într-o permanentă simbioză.

Și instituția domeniului public a suferit mutații legislative. Codul administrativ a completat dispozițiile Codului civil deja analizate, dar a introdus și noi prevederi, precum cele referitoare la exercitarea dreptului de proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.

Răspunderea administrativă este analizată din perspectiva noului temei legislativ, Partea a VII-a a Codului administrativ. Prevederile acestuia își pun amprenta atât asupra răspunderii administrativ-disciplinare, cât și asupra răspunderii administrativ-patrimoniale. Răspunderea administrativ-contravențională este analizată în raport cu modificările aduse prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.



Din cuprins

  • teoria generală a actului administrativ: definiție, trăsături, clasificare, condiții de valabilitate, efecte juridice, suspendarea și revocarea, anularea și inexistența
  • contractele administrative
  • noțiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
  • condițiile acțiunii directe în contencios administrativ
  • teoria domeniului public și delimitarea acestuia de domeniul privat
  • corelația proprietate publică - domeniu public
  • răspunderea administrativă: administrativ-disciplinară, administrativ-contravențională și administrativ-patrimonială

Puncte forte

  • abordare simplă, simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale
  • actualizarea legislației pe care se fundamentează doctrina
  • raportarea analizei la elemente din practica statală a ultimilor ani
  • 28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse în discuție
  • analiza disciplinei în lumina Codului administrativ
  • tratarea aspectelor importante de natură istorică și de drept comparat
  • bogate surse bibliografice
  • pe lângă doctrina recentă, mai cuprinde doctrină românească clasică și din străinătate

Despre autor

Dana Apostol Tofan este profesor universitar și profesor asociat la Colegiul juridic franco-român de studii europene. Este conducător de doctorat în cadrul Școlii doctorale a Facultății de Drept a Universității București, cu o vastă experiență practică în domeniul dreptului administrativ. Domeniul de specializare de-a lungul întregii cariere universitare și de cercetare a fost Dreptul administrativ și știința administrației, Dreptul administrativ comparat, în care a dezvoltat și o bogată activitate publicistică, în egală măsură a beneficiat de specializări importante în străinătate dar a și participat la reuniuni și conferințe în străinătate, inclusiv, în calitate de profesor invitat în Franța și în Brazilia. Activitatea teoretică a fost dublată încă de la începutul carierei didactice de o interesantă activitate practică, autoarea oferind consultanță de specialitate în numeroase și variate programe, uneori Phare și mai recent, fiind implicată în programe europene.


Data aparitie 2020
Editie Editia a V a
ISBN 978-606-18-0993-6
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 404
Tip coperta Necartonat
Autor

Dana Apostol Tofan

Numar pagini 404
Scroll