Cu o structur&259; elaborat&259; schematic&259; &537;i cursiv&259; noile Fi&537;e de Drept penal Partea general&259; con&539;in comentarii u&537;or de asimilat ale institu&539;iilor de drept penal partea general&259; construite într-o manier&259; logic&259; organizat&259; &537;i totodat&259; aplicativ&259; Fiecare institu&539;ie prezentat&259; este tratat&259; dintr-o dubl&259; perspectiv&259; teoretic&259; &537;i practic&259;

Fise de drept penal. Partea generala (editia a II a )

de Mihail Udroiu

Cod produs: 0000218503

Editura: C.H. Beck

Data aparitie: 2021

Editie: Editia a II a

ISBN: 978-606-18-1096-3

Numar de pagini: 488

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Cu o structură elaborată, schematică și cursivă, noile Fișe de Drept penal. Partea generală conțin comentarii ușor de asimilat ale instituțiilor de drept penal, partea generală, construite într-o manieră logică, organizată și totodată aplicativă. Fiecare instituție prezentată este tratată dintr-o dublă perspectivă, teoretică și practică, structura fișelor permițând o bună schematizare a informației.

Riguros împărțite pe secțiuni, de la Definiția legală și Comentariu introductivSubiecte recapitulative și până la secțiunea dedicată Jurisprudenței, fișele sunt facil de parcurs și apte de a genera o înțelegere temeinică a instituțiilor tratate. Astfel, observațiile și schemele logice privind conținutul constitutiv al instituțiilor analizate sunt cuprinse în Explicații privind structura instituțiilor de drept penal, partea substanțială a fișelor, cărora le vin în completare Tabelele de analiză comparativă și secțiunea Black box, utilizată pentru a clarifica problemele dificile de drept.

În vederea evidențierii celor mai profunde confuzii și pentru indicarea sensului corect care trebuie reținut sau pentru lămurirea unor noțiuni de bază, secțiunile destinate sunt: Nu fi tentat să consideri că (…) și Cuvinte cheie. Prin intermediul secțiunii Teme de analiză și dezbatere se urmărește ca prin raportare la datele unei spețe să fie testată capacitatea de a identifica și analiza problemele de fapt, de a dezbate alternativele posibile și de a explica și aplica normele de drept penal.

Ediția 2 cuprinde:

  • informații esențiale pe fiecare temă de Drept penal, Partea generală;
  • comentarii punctuale ale modificărilor aduse Noului Cod penal, prevăzute în Legea nr. 217/2020 (M.Of. nr. 1012 din 30 octombrie 2020), Legea nr. 228/2020 (M.Of. nr. 1019 din 2 noiembrie 2020), Legea nr. 233/2020 (M.Of. nr. 1036 din 5 noiembrie 2020) și Legea nr. 274/2020 (M.Of. nr. 1144 din 26 noiembrie 2020);
  • împărțire schematică și o structură aptă de a face lucrarea facil de parcurs;
  • tratare riguroasă a informațiilor, dintr-o dublă perspectivă: teoretică (definiții, explicații, observații, tabele de analiză comparativă, lămurirea unor confuzii) și practică (subiecte recapitulative, teme de analiză și dezbatere, jurisprudență);
  • peste 180 de întrebări recapitulative, 55 de teme de analiză și dezbatere și 20 tabele de analiză comparativă;
  • decizii ale instanțelor, hotărâri prealabile și recursuri în interesul legii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și decizii ale Curții Constituționale;
  • corelațiile necesare unei bune înțelegeri a materiei.

EXPLICAȚII DESPRE STRUCTURA FIȘELOR:

I. COMENTARIU INTRODUCTIV: Comentariul introductiv este o secțiune prezentă în unele fișe care implică o prezentare sintetică a instituției pentru acomodarea cititorului cu obiectul analizei.

II. CUVINTE CHEIE: este o secțiune prezentă în unele fișe care conține definirea unor noțiuni de bază pentru a facilita învățarea limbajului specific şi, uneori, a sensurilor autonome ale unor instituţii penale.

 

III. EXPLICAȚII: reprezintă partea de substanţă a fişei care cuprinde scheme logice şi observații cu privire la fiecare element esenţial al instituției de drept penal analizate.

 

IV. NU FI TENTAT SĂ CONSIDERI CĂ (...): această secţiune este destinată a evidenţia cele mai frecvente confuzii care pot să apară în determinarea încadrării juridice corecte ori în reținerea altor elemente de tipicitate obiectivă ori subiectivă, precum şi modalitatea în care pot fi evitate. Fiecare menţiune din cadrul acestei secţiuni se va citi având întotdeauna ca formulă de început „nu fi tentat să consideri că” în continuarea căreia va fi evidenţiată confuzia în înţelegerea instituţiei/dispoziţiei legale, pentru ca începând cu „deoarece”/„întrucât” să fie evidenţiat sensul corect care trebuie reţinut şi elementele în temeiul cărora poate fi evitată confuzia.

 

V. BLACK BOX: este o secţiune utilizată pentru a clarifica probleme dificile de drept şi pentru a oferi informaţii suplimentare cu privire la modalitatea de interpretare şi aplicare a legii. Deopotrivă, în cadrul acestei secţiuni se vor face recondamnări sau trimiteri la diferite analize doctrinare.

 

VI. TABELE DE ANALIZĂ COMPARATIVĂ (TAC): în finalul unor dintre fișe vor fi inserate și tabele în care vor fi prezentate două sau mai multe instituții, pentru a fi evidențiate asemănările și deosebirile dintre acestea.

VII. SUBIECTE RECAPITULATIVE: Prin intermediul acestei secţiuni se urmărește testarea capacității de înțelegere a instituțiilor de drept penal analizate. Prin subiectele propuse se solicită analizarea sistematică a unei probleme de drept, care de regulă presupune cunoașterea a două sau mai multe instituții juridice sau discutarea unei problematici controversate ori care este susceptibilă de mai multe interpretări.

Deopotrivă, este propus un ghid de rezolvare al subiectelor recapitulative, care conţine trei etape, precum şi o serie de ponturi pentru rezolvarea acestor subiecte.

VIII. TEME DE ANALIZĂ ŞI DEZBATERE (TAD): Prin intermediul acestei secţiuni se urmărește ca prin raportare la datele unei speţe să fie testată capacitatea de a identifica și analiza problemele de fapt, de a dezbate alternativele posibile și de a explica și aplica normele de incriminare (de pildă, determinarea corectei încadrări juridice, ori a formei de vinovăției sau a participației penale etc.). Trebuie avut în vedere că, uneori, situațiile factuale sunt în mod deliberat descrise ambiguu, pentru a permite argumentarea mai multor alternative posibile. Situațiile de fapt prezentate pot fi folosite și în cadrul unui joc de roluri în care participanții la dezbatere pot argumenta fie din postura acuzatorului, fie din cea a victimei sau a acuzatului. Având în vedere scopul urmărit prin această secţiune în materia Dreptului penal, Partea specială TAD-urile vor fi prezentate la finalul fişei care analizează ultima infracţiune din cadrul unui capitol/titlu din Codul penal.

Deopotrivă, se propune un ghid de rezolvare a TAD-urilor în patru etape şi ponturi esenţiale în cadrul structurării raționamentului.

 

IX. JURISPRUDENŢĂ: secţiune utilizată pentru sinteza unor soluţii jurisprudenţiale relevante pentru a evidenţia modul de aplicare concretă în practica judiciară a instituţiei studiate.


Data aparitie 2021
Editie Editia a II a
ISBN 978-606-18-1096-3
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 488
Tip coperta Necartonat
Autor

Mihail Udroiu

Numar pagini 488
Scroll