Despre soarta romanilor din Harghita si Covasna si alte nedreptatiCartea este o culegere de interviuri realizate de Ion Longin Popescu si publicate timp de douazeci de ani in revista Formula AS focalizate pe relatiile dintre romanii si maghiarii din zona Harghita - CovasnaDin interviurile cuprinse in carte razbat aspecte ale unei sminteli sociale si politice cu efecte grave asupra celor care locuiesc in zona amintita fie ei romani sau maghiari si o situatie scandalos de

Insula Serpilor din inima Romaniei

de Ion Longin Popescu

Cod produs: 0000201429

Editura: Uranus

Data aparitie: 2019

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-699-026-4

Numar de pagini: 312

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Despre soarta romanilor din Harghita si Covasna si alte nedreptati

Cartea este o culegere de interviuri realizate de Ion Longin Popescu si publicate timp de douazeci de ani in revista Formula AS, focalizate pe relatiile dintre romanii si maghiarii din zona Harghita - Covasna.

Din interviurile cuprinse in carte razbat aspecte ale unei sminteli sociale si politice cu efecte grave asupra celor care locuiesc in zona amintita, fie ei romani sau maghiari, si o situatie scandalos de penala a patrimoniului din Ardeal.

Doar aceste anormalitati, aflate si acum in plina evolutie, ne permit sa apreciem cat de actuala este cartea. Lucrurile sunt insa mult mai complicate si impun cu forta necesitatea aflarii si dezbaterii lor publice de catre oamenii normali.

 

Fragment:

"Prin retrocedările unor clădiri publice din Transilvania, românii sunt scosi din centrele orașelor, întocmai ca pe vremea iobăgiei" - Interviu cu Vasile Lechinţan, istoric, Cluj-Napoca

22 martie 2002
Parcă luându-se de mână cu ierarhii Bisericii ortodoxe, cărora li s-a năzărit să dea o grea lovitură unităţii spirituale a Ardealului, guvernanţii au decis să creeze situaţii juridice noi şi să împroprietărească biserici şi organizaţii maghiare din Transilvania cu bunuri care nu le-au aparţinut niciodată.
Operaţiunea, mascată sub denumirea de retrocedare, a demarat sub guvernarea Năstase şi a fost dusă la culmi de iresponsabilitate şi chiar prostie de guvernul actual. Cu o sfidătoare nonşalanţă bonjuristă, ignorând învăţăturile istoriei şi refuzând consilierea unor cunoscători ai realităţilor de peste Carpaţi, guvernul Tăriceanu bea Bruderschaft cu inamicii statului naţional unitar român, cooptaţi la vârful UDMR.
 
Consecinţele ignoranţei guvernamentale sunt scoase în evidenţă, în exclusivitate pentru Formula AS, de unul dintre cei mai buni cunoscători ai trecutului Ardealului, istoricul Vasile Lechinţan, referent la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca. Autor şi coautor a peste 20 de volume de istorie, între care monumentalele „Instituţii şi edificii istorice din Transilvania”, „Românii din Harghita şi Covasna” şi „Oficiali de stat români din Transilvania, 1368-1918” - Lechinţan este cunoscător al paleografiei latine şi maghiare (din secolele XVI-XVIII), fiind şi un reputat medievist.
 
- Guvernul, în plin avânt stahanovist, retrocedează centrele istorice ale oraşelor din Ardeal, Vă rog să ne introduceţi în această dramatică operaţiune antinaţională, domnule Vasile Lechinţan.
- Este vorba de un fenomen uluitor, la care nu s-a aşteptat niciun român ardelean. Prin aceste aşa-zise retrocedări, se revine, practic, la vechile Constituţii medievale (colecţii de legi ale Dietei Transilvaniei), prin care românii sunt scoşi din centrele oraşelor, întocmai ca pe vremea iobăgiei. Vechile instituţii de învăţământ ecleziastice şi publice ale Transilvaniei istorice, la ridicarea, susţinerea şi dezvoltarea cărora au contribuit decisiv şi românii transilvăneni, sunt purificate de români! Sunt clujean şi observ în fiecare dimineaţă cum copiii de etnie maghiară se îndreaptă spre centru, la şcoli, şi copiii de etnie română, spre periferii.
 

Data aparitie 2019
Editie Editia I
ISBN 978-606-699-026-4
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 312
Tip coperta Necartonat
Autor

Ion Longin Popescu

Numar pagini 312
Scroll