INCLUDE Cuvant-inainte 6 acte normative Dispozitii conexe Index Decizii ale Curtii Constitutionale Recursuri in interesul legii Hotarari prealabile Jurisprudenta relevanta  Culegerea intitulat&259; Legea contenciosului administrativ nr 5542004 legisla&355;ie conex&259; &351;i jurispruden&355;&259;

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 noiembrie 2021

de Iuliana Riciu

Cod produs: 0000228208

Data aparitie: 2021

ISBN: 978-606-39-0799-9

Numar de pagini: 136

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

INCLUDE:

 Cuvant-inainte

 6 acte normative

 Dispozitii conexe

 Index

 Decizii ale Curtii Constitutionale

 Recursuri in interesul legii

 Hotarari prealabile

 Jurisprudenta relevanta

 

 

Culegerea intitulată Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislaţie conexă şi jurisprudenţă, aflată acum la ediţia a 6-a (revizuită), a pornit de la realitatea că actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrată în vigoare la începutul anului 2005) reprezintă un veritabil pas înainte şi o evoluţie a legislaţiei în această materie.

Regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun modelarea principiilor specifice procedurii contencioase, caracterul specific al dreptului Uniunii Europene, precum şi contribuţia practicii judiciare, a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfecţionarea legislaţiei în materia contenciosului administrativ, astfel că, în plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i‑au fost aduse modificări şi completări care au fost evidenţiate în prezenta lucrare.

Sub impulsul determinat atât de dinamica socială, cât şi de dinamica fenomenului administrativ care se reflectă şi în plan legislativ, am apreciat că se impune ca această culegere să cuprindă atât Legea nr. 554/2004, actualizată şi însoţită de jurisprudenţă relevantă, cât şi legislaţia conexă acesteia.

Culegerea de faţă oferă posibilitatea ca, urmărind firul articolelor din Legea
nr. 554/2004, cititorul să cunoască atât modificările şi completările legislative care au intervenit până în prezent, cât şi cele mai importante decizii ale Curţii Constituţionale, recursuri în interesul legii şi hotărâri prealabile (decizii ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

Jurisprudența prezentată exprimă „dreptul în mișcare”, fiind și cea care relevă calitatea legii.

În acest context, nu este exclusă îndepărtarea de trecutul jurisprudențial într-o anumită problemă de drept și adaptarea soluției jurisprudențiale anterioare la exigențele unor noi măsuri legislative.

Astfel, după mulți ani de dezbateri juridice și după o practică judiciară care s-a îndepărtat de opțiunea legiuitorului și de jurisprudența instanței de contencios constituțional, Decizia ICCJ (RIL) nr. 9/2021, conform căreia „excepţia de nelegalitate poate fi invocată şi cu privire la actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004”, va readuce jurisprudența în „cadența” actualității și va asigura armonia tuturor articulațiilor dreptului, asigurând o jurisprudență unitară asupra acestei probleme controversate de drept.

Cunoaşterea sistemului legislativ conduce la oportunitatea de a clarifica condiţiile şi limitele controlului de legalitate, sancţiunile, în materia atât de complexă a contenciosului administrativ, cât şi a actelor normative conexe.

Această culegere a fost concepută pentru a veni în sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum şi al tuturor celor interesaţi de Legea contenciosului administrativ, de legislaţia conexă şi de practica judiciară aferentă, cu dorinţa şi speranţa că îşi va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaşte rapid, eficient şi complet legislaţia la zi în această materie, legătura altor acte normative cu legea‑cadru – Legea nr. 554/2004, precum şi unele soluţii relevante oferite de jurisprudenţă.

Conf. univ. dr. Iuliana Rîciu

Judecător Secţia de contencios administrativ şi fiscal

ICCJ (2008-2017)


Data aparitie 2021
ISBN 978-606-39-0799-9
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 136
Tip coperta Necartonat
Autor

Iuliana Riciu

Numar pagini 136
Scroll