Inceput la mijlocul

Legea nr.165/2013. Comentariu pe articole

de Marcel Dumitru Gavris

Cod produs: 0000186399

Editura: Hamangiu

Data aparitie: 2019

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-27-1276-1

Numar de pagini: 352

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Inceput la mijlocul anilor ‘90, procesul de restituire a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist din Romania s-a dovedit a avea un parcurs sinuos si greoi, intarziind in mod nejustificat compensarea victimelor respectivului regim, ceea ce a si atras condamnari ale statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In acest context, Legea nr. 165/2013 a fost gandita ca o lege de sinteza, apta sa asigure finalizarea intregului proces. Dar chestiunea retrocedarii imobilelor preluate abuziv este inca departe de a fi rezolvata, caci viziunea statului roman in acest domeniu continua sa fie neclara (pe alocuri, haotica), ca dovada numeroasele interventii ale legiuitorului asupra Legii nr. 165, unele impuse de carente descoperite in procesul de aplicare, altele determinate de existenta unor vicii de constitutionalitate, sanctionate ca atare de Curtea Constitutionala.

Daca o parte din problemele de parcurs au fost deja solutionate pe cale legislativa sau jurisprudentiala, exista numeroase alte probleme nerezolvate sau care genereaza interpretari ori raspunsuri diferite. Asupra acestor probleme isi concentreaza atentia autorul prezentei carti, Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Comentariu pe articole, judecator cu bogata experienta in materia litigiilor privitoare la imobilele preluate abuziv. Lucrarea incearca sa anticipeze dificultatile care ar putea aparea in procesul de aplicare a legii si propune, pentru depasirea acestora, procedee de interpretare apte sa ofere o grila unitara de lectura a actului normativ pentru beneficiarii ei (persoanele indreptatite), pentru institutiile cu atributii in finalizarea procesului de restituire si pentru practicienii dreptului.

Desi intr-o suma de cazuri individuale procedurile de restituire s-au finalizat, raportat la ansamblul procesului de restituire la nivel national, se poate aprecia ca aplicarea Legii nr. 165/2013 a ajuns cel mult la jumatatea drumului. Asadar, un comentariu pe articole al acestui act normativ, astfel cum este Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Comentariu pe articole, este bine-venit, cu atat mai mult cu cat valorifica jurisprudenta nationala si europeana relevanta.


Data aparitie 2019
Editie Editia I
ISBN 978-606-27-1276-1
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 352
Autor

Marcel Dumitru Gavris

Numar pagini 352
Scroll