Mijloace juridice de conservare a patrimoniului debitorului Actiunea revocatorie actiunea oblica actiunea directa analizeaza aceste trei institutii de drept civil ce au determinat de-a lungul timpului discutii controversate atat in plan teoretic cat si jurisprudential In acest demers caracterul lor eterogen si controversat a permis atat abordari pluridisciplinare din perspectiva dreptului privat material civil si comercial si procesual civil cat si o

Mijloace juridice de conservare a patrimoniului debitorului

de Dumitru Dobrev

Cod produs: 0000180835

Editura: Hamangiu

Data aparitie: 2018

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-27-1140-5

Numar de pagini: 272

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Mijloace juridice de conservare a patrimoniului debitorului. Actiunea revocatorie, actiunea oblica, actiunea directa analizeaza aceste trei institutii de drept civil ce au determinat de-a lungul timpului discutii controversate atat in plan teoretic, cat si jurisprudential. In acest demers, caracterul lor eterogen si controversat a permis atat abordari pluridisciplinare, din perspectiva dreptului privat material (civil si comercial) si procesual civil, cat si o analiza critica a noilor Coduri civil si de procedura civila.

In primele doua capitole sunt prezentate aspecte referitoare, pe de o parte, la notiunea de garantie comuna a creditorilor (gajul general al creditorilor chirografari asupra patrimoniului debitorului) si, pe de alta parte, la masurile asiguratorii si conservatorii, fiind comparate dispozitiile in materie ale noului si ale vechiului Cod civil, respectiv de procedura civila.

In urmatoarele trei capitole sunt analizate actiunea revocatorieactiunea oblica si actiunea directa. Ca elemente inedite, mentionam prezentarea noului concept juridic de exceptie pauliana, consacrata de lege lata in art. 369 alin. (4) noul C. civ., sau a naturii juridice, a conditiilor de exercitare si a efectelor juridice ale actiunii revocatorii colective din dreptul insolventei. De asemenea, pe langa cele trei actiuni directe clasice (actiunea mandantului contra submandatarului, actiunea locatorului contra sublocatarului si actiunea subantreprenorului contra beneficiarului antreprizei de constructii), sunt identificate si descrise caracterele juridice ale altor asemenea actiuni (actiunea directa in materia asigurarilor, actiunea directa a utilizatorului din contractul de leasing contra furnizorului bunului sau bunurilor ce i-au fost date in leasing de catre finantator, actiunea directa a salariatului temporar impotriva utilizatorului de munca temporara, actiunea directa a beneficiarului final impotriva producatorului pentru pagubele generate de produsele cu defecte de fabricatie si actiunea beneficiarului impotriva promitentului unei stipulatii pentru altul).

Ultimul capitol contine concluzii rezultate in urma unei analize critice a noului Cod civil roman comparativ cu Coduri civile recent intrate in vigoare (cum ar fi Codul civil al Provinciei Québec) sau cu proiecte de reforma care s-au metamorfozat de curand in lege lata (Ordonanta nr. 2016-131 din 10 februarie 2016 privind reforma in domeniul dreptului contractelor, regimului general si probei obligatiilor din Franta).

Prin modalitatea de prezentare a informatiei, prin exemplele din jurisprudenta, precum si prin propunerile avansate de autor la unele dintre problemele aparute in practica, lucrarea Mijloace juridice de conservare a patrimoniului debitorului. Actiunea revocatorie, actiunea oblica, actiunea directa reprezinta un instrument util in special practicienilor.


Data aparitie 2018
Editie Editia I
ISBN 978-606-27-1140-5
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 272
Autor

Dumitru Dobrev

Numar pagini 272
Scroll