Ordinul Suveran Militar de Malta

de Marius Catalin Mitrea

Cod produs: 0000231710

Data aparitie: 2022

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-28-1399-4

Numar de pagini: 276

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Era deja de multa vreme nevoie de o carte in limba romana despre istoria si actualitatea Ordinului Suveran de Malta. Intre numeroasele motive, as aminti, in primul rand, relatiile diplomatice cu Romania, incepute la nivel de Legatie in 1932‑1933, primul reprezentant al Ordinului fiind contele Marie Henry Thierry Michel de Pierredon, iar al Romaniei, printul Dimitrie Ghika, personalitate din galeria marilor nostri diplomati. Relatiile au fost suspendate dupa instalarea regimului comunist, fara sa fie denuntate de o parte sau alta, si reluate la nivel de Ambasada la 24 mai 1991. Dincolo de prestigiul istoric al figurilor care au participat initial la crearea acestor punti, ceea ce legitimeaza din plin demersul din aceasta carte este substanta insasi a activitatii Ordinului pe planul diplomatiei umanitare si, in mod special, prin Serviciul de Ajutor Maltez, fondat in Romania in 1991, o veritabila scoala de voluntariat pentru ajutorarea celor aflati in nevoie. De asemenea, o astfel de carte este binevenita pentru ca poate risipi pentru un cititor onest zvonistica si confuziile care nu au intarziat sa apara nici in tara noastra, aducand Ordinului Suveran de Malta prejudicii nemeritate de imagine sau indepartand complet atentia de la activitatea sa sociala spre chestiuni fantasmagorice referitoare la cavaleri si secrete. 
Domnul Marius Catalin Mitrea si‑a propus sa ofere cititorilor romani o sinteza istorica, pornind de la carti faimoase in toata lumea, precum cea a lui Bertrand Galimard Flavigny, si mai cu seama o prezentare detaliata a actualitatii Ordinului ca subiect de drept international si a Serviciului de Ajutor Maltez. Evolutia de aproape un mileniu a Ordinului este urmarita cu acuratete in articulatiile sale esentiale, de la cavalerii ospitalieri ai „Sfantului Ioan”, numiti astfel in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul, pana la membrii de astazi ai Ordinului Suveran de Malta, trecand prin etapele care au ca locuri simbolice Rodosul, Malta, Roma. Firul unificator al unei astfel de istorii ce se suprapune cu civilizatia crestina occidentala, aflata la frontiera cu celelalte culturi si civilizatii, ramane spiritul nobletei cavaleresti si al sacrificiului in favoarea celor lipsiti de aparare si de mijloacele de subzistenta. Acest spirit traverseaza, de‑a lungul unor decantari succesive, carta constitutionala, codurile interne si activitatea contemporana a Ordinului, recunoscuta la nivelul organizatiilor internationale. 
Cartea domnului Marius Catalin Mitrea, prin includerea in traducere a unor documente fundamentale, putin cunoscute publicului larg, dar care contureaza cu precizie profilul actual al Ordinului Suveran de Malta, ofera elementele necesare unei mai bune cunoasteri si totodata a unei juste aprecieri a anvergurii Ordinului. Raspunzand la o gama larga de intrebari si curiozitati legitime, de la criteriile si modalitatea de alegere a membrilor pana la semnificatia vesmintelor si ierarhia decoratiilor, acest volum scris cu pasiune si acribie este o buna introducere intr‑o lume care se defineste, in cadrul ritmat de solemnitati care par din alte epoci, prin raportare la traditie si la valorile crestine. Profilul autorului, deopotriva juridic si teologic, a rezonat la ingemanarea istorica a acestor doua aspecte in viata si activitatea cavalerilor de Malta.
Domnul Marius Catalin Mitrea acorda o binemeritata atentie relatiilor bilaterale cu Romania si prezentei eficace a Serviciului de Ajutor Maltez prin programele sale pentru tineri si varstnici, pentru persoanele cu dizabilitati si pentru incluziune sociala. Dinamica de aproape trei decenii de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Romania si Ordinul Suveran de Malta, ale carei momente principale sunt evocate in aceasta carte, a fost de curand confirmata de semnarea Acordului de cooperare. Este cu atat mai binevenita acum o publicatie care sa reflecte rezultatele unei excelente colaborari pe fundalul unei istorii prestigioase si al profesarii seculare a virtutilor credintei, sperantei si iubirii. 


Bogdan TATARU‑CAZABAN
Ambasadorul Romaniei
pe langa Ordinul Suveran de Malta in perioada 2011‑2016


Data aparitie 2022
Editie Editia I
ISBN 978-606-28-1399-4
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 276
Tip coperta Necartonat
Autor

Marius Catalin Mitrea

Numar pagini 276
Scroll