Imaginea &537;i intreaga tradi&539;ie culturala a Statuii Justi&539;iei este un simbol universal &537;i o reprezinta pe zei&539;a din mitologia greaca Thetis zei&539;a drepta&539;ii considerata personificarea ordinii naturale stabilita prin legea divina precum &537;i a drepta&539;ii divine in mitologia romana – Justi&539;ia Zei&539;a Thetis este in cele mai multe imagini

Pasi in umbra dreptului

de Ioan Chelaru

Cod produs: 0000201722

Data aparitie: 2020

ISBN: 978-606-390-566-7

Numar de pagini: 640

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Imaginea și intreaga tradiție culturala a Statuii Justiției este un simbol universal și o reprezinta pe zeița din mitologia greaca Thetis, zeița dreptații considerata personificarea ordinii naturale, stabilita prin legea divina, precum și a dreptații divine (in mitologia romana – Justiția). Zeița Thetis este in cele mai multe imagini (actuale sau mai vechi) reprezentata de o femeie grațioasa, dar severa, legata la ochi cu o eșarfa, ținand intr-o mana o balanța, iar in cealalta o sabie. In interpretarea istorica eșarfa arata ca dreptatea trebuie sa se faca cu imparțialitate, balanța ar cantari toate probele și ar arata in condiții de aceeași imparțialitate unde este dreptatea, iar sabia vrea sa insemne executarea hotararii pronunțate in urma judecații.

 

Thetis a fost una dintre soțiile lui Zeus, fiind sfatuitoarea lui și locuind alaturi de el in Olimp, stapanind inclusiv arta prorocirii. A procreat impreuna cu Zeus pe cele trei ursitoare, Moirele in mitologia greaca (care erau femei batrane și urate, inflexibile și severe și,... la nașterea fiecarui om, ele apareau torcand, masurand și taind firul vieții. Destinul stabilit de Moire nu putea fi schimbat), Parce in mitologia romana și Norme in mitologia nordica, cele trei Norme fiind: Eunomia – Disciplina, care era și zeița ordinii și conduitei corecte, Dike – Justiția, dreptatea, și Irene – Pacea. De asemenea, Thetis este mama celor trei Horae, divinitați ce vegheau asupra ordinii in natura și societate și asupra anotimpurilor, și tot Thetis este cea care le-a conceput pe cele trei Themeide, nimfe care aveau darul profeției și pastrau lucrurile zeilor.

 

Interpretarea moderna a fost data de profesorul I. Deleanu referitoare la Statuia Justiției care o considera pe aceasta ca fiind zeița simbol a Justiției, avand o sabie ce reprezinta in fapt puterea coercitiva a unui Tribunal și o balanța reprezentand un standard obiectiv prin care sunt cantarite solicitarile (acțiuni, cereri, plangeri – depuse) și legata la ochi, indicand faptul ca Justiția ar trebuie sa fie imparțiala și obiectiva, fara teama și favoruri și fara sa țina cont de bani, bogație, avere, putere, demnitați sau identitate.


Data aparitie 2020
ISBN 978-606-390-566-7
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 640
Tip coperta Cartonat
Autor

Ioan Chelaru

Numar pagini 640
Scroll