Roger Faligot este jurnalist francez care a inceput sa lucreze in Irlanda in 1973 dupa care a devenit reporter de investigatii pentru ziare si reviste din toata lumea Irlanda Anglia Franta Japonia Considerat unul dintre cei mai buni specialisti francezi din Irlanda a fost corespondent special al

Serviciile secrete chineze

de Roger Faligot

Cod produs: 0000198045

Editura: Meteor Press

Data aparitie: 2019

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-910-139-1

Numar de pagini: 672

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Roger Faligot este jurnalist francez, care a inceput sa lucreze in Irlanda in 1973, dupa care a devenit reporter de investigatii pentru ziare si reviste din toata lumea (Irlanda, Anglia, Franta, Japonia). Considerat unul dintre cei mai buni specialisti francezi din Irlanda, a fost corespondent special al saptamanalului The European, cu sediul la Londra, timp de sapte ani in anii 1990. Incepand cu 1977, a scris, singur sau in colaborare, peste 30 de carti despre istorie contemporana, spionaj etc.

 

 

Roger Faligot a scris despre spionajul chinez de mai bine de treizeci de ani, iar publicarea acestei carti este  oportuna: extinderea Armatei Populare de Eliberare a presedintelui chinez Xi Jinping, insotita de dimensiunile geopolitice ale initiativei Belt and Road, ameninta sa rastoarne „ordinea mondiala liberala” instituita de SUA si aliatii ei dupa al Doilea Razboi Mondial. Serviciile de informatii din China, in special Guoanbu (Ministerul Securitatii Statului), vor juca probabil un rol esential in „Visul Chinei” al lui Xi.

 

Faligot considera Guoanbu ca succesorul din secolul XXI al KGB-ului si-i urmareste inceputurile pana in Shanghaiul anilor 1920, unde comunistii chinezi s-au organizat sub auspiciile Cominternului creat de Lenin si condus de Moscova in vederea exportarii revolutiei comuniste. China a fost una dintre primele tinte.

La inceputul anilor 1920, China era un camp de batalie politic si militar pe care se infruntau PCC, Kuomintangul nationalist si diversi conducatori militari locali. Sovieticii au stabilit legaturi atat cu comunistii, cat si cu nationalistii si au supravegheat o perioada serviciile de informatii ale ambelor tabere. Faligot observa ca diaspora chineza de la Paris, din care faceau parte Zhou Enlai si Deng Xiaoping, a jucat un rol important in formarea PCC si conducerea serviciilor sale de spionaj.

La sfarsitul anilor 1920, Zhou Enlai a creat o filiala speciala a Comitetului Central din Shanghai, Zhongyang Teke, si a plasat-o sub conducerea lui Kang Sheng, una dintre cele mai importante figuri din istoria spionajului PCC. Acesta a folosit Teke in lupta impotriva Kuomintangului lui Chiang Kai-shek, iar in anii 1930-1940, s-a alaturat lui Mao Zedong si Zhou Enlai pentru a infiinta „un stat comunist embrionar” in Yan’an.

 Serviciile de informatii ale PCC l-au ajutat pe Mao sa preia puterea in octombrie 1949 si de atunci au servit interesele Chinei in Asia si alte parti ale lumii. In 1949 a fost infiintat Ministerul Securitatii Publice sau Gonganbu, instrumentul de represiune al lui Mao, utilizat in represiunile teribile ale Marelui Salt Inainte si Revolutiei Culturale.

Faligot arata ca serviciile de informatii din China au vizat Uniunea Sovietica dupa divizarea sino-sovietica si au ajutat la deschiderea drumului pentru imbunatatirea relatiilor cu SUA la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970. Totusi, alianta China-SUA n-a supravietuit sfarsitului Razboiului Rece. Liderii chinezi s-au temut, pe buna dreptate, ca evenimentele din Europa de Est si URSS de la sfarsitul anilor 1980 s-ar putea raspandi in China. Protestele din Piata Tiananmen au fost reprimate brutal.

Serviciile de informatii chineze s-au angajat in spionaj economic in anii 1990, cautand secrete industriale si tehnologice din Occident, in special din SUA. Geopolitic, comunitatea de informatii chineza s-a concentrat pe reunificarea cu Hong Kong, subminand miscarile pentru independenta formala a Taiwanului si contestand primatul economic si militar al Statelor Unite.

Activitatile de spionaj chinez din secolul XXI includ razboiul cibernetic, infiltrarea culturala (prin proliferarea Institutelor Confucius in intreaga lume) si promovarea intereselor chineze globale. Se pune, de asemenea, accentul pe distrugerea opozitiei interne, ca miscarea Falun Gong si nationalistii uiguri.

Unul dintre cele mai importante capitole ale cartii descrie parteneriatul in crestere dintre serviciile de informatii chineze si ruse din anii 1990 si inceputul anilor 2000. Faligot acuza factorii de decizie din SUA ca nu au prevazut ca sfarsitul Razboiului Rece si concurenta crescuta dintre China si SUA ar putea duce la o apropiere sino-rusa.

Un fir comun de-a lungul istoriei serviciilor secrete ale PCC este conducerea lor de membrii familiei unor lideri-cheie ai partidului si descendenti ai supravietuitorilor Marsului Lung. Asa-numitii „Printi Rosii” conduc, de asemenea, companii controlate de stat, care se angajeaza in activitatea de spionaj in strainatate..

Faligot incheie cartea cu un avertisment. Serviciile de informatii chineze, scrie el, sunt cele mai mari din lume. Sunt competente si eficiente. Sunt „implicate in sifonarea masiva a informatiilor economice, stiintifice si tehnologice” din alte tari. Presedintele Xi a acumulat mai multa putere individuala decat orice lider chinez de dupa Mao si se angajeaza sa foloseasca serviciile de spionaj si toti ceilalti piloni ai puterii chineze pentru a promova interesele economice si geopolitice globale ale Chinei.

 

"Faligot are o cunoastere enciclopedica a istoriei agentiilor de spionaj din China." - Financial Times

 

"Spionii chinezi este un tezaur placut de teorii ale conspiratiei, suficient de picante pentru a-l tine treaz noaptea pe cititor." - The Times

 

"Prezentarea detaliata si fascinanta a serviciilor de spionaj chinezesti facuta de Faligot sustine ca in prezent comunitatea acestora este cea mai mare din lume. " - The Sunday Times

 

"Intrucat China incearca sa-si imbunatateasca imaginea globala, cartea aceasta ne aduce la zi si ne aminteste de clestele de fier al sistemului totalitar-comunist chinez." - Le Point

 

"Studiul lui Roger Faligot urmareste istoria unei organizatii care se diversifica in razboi tehnologic si economic intr-o noua strategie pe termen lung. Dupa cum afirma Faligot, «manopera chinezeasca este inegalabila», iar vasta ei diaspora este unica. Este momentul sa cititi acest studiu absolut fascinant si extrem de valoros." - Diplomatie Magazine

 

"O carte reper, rodul investigatiilor de cativa ani din Hong Kong, Australia, Japonia, Europa, SUA si China. Faligot a intervievat zeci de specialisti pentru colationa activitatile si logica interna din spatele bratului lung al informatiilor chineze.- " Paris Match

 


Data aparitie 2019
Editie Editia I
ISBN 978-606-910-139-1
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 672
Tip coperta Necartonat
Autor

Roger Faligot

Numar pagini 672
Scroll