La implinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Roman lucrarea de fata propune o ampla reconstituire a inceputurilor fenomenului care a determinat intr-o masura covirsitoare traiectoria istorica a Romaniei in ultima suta de ani Valorificind un important material documentar si dovedind o remarcabila capacitate analitica autorii textelor reunite in volum prezinta o imagine detaliata a extremei stingi romanesti cu accent pe anii de ilegalitate in care aceasta si-a construit

A fost odata ca niciodata. Partidul Comunist Roman (1921-2021)

de Adrian Cioroianu

Cod produs: 0000219756

Editura: Polirom S.A.

Data aparitie: 2021

Editie: Editia I

ISBN: 978-97-346-850-04

Numar de pagini: 512

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

La implinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Roman, lucrarea de fata propune o ampla reconstituire a inceputurilor fenomenului care a determinat intr-o masura covirsitoare traiectoria istorica a Romaniei in ultima suta de ani. Valorificind un important material documentar si dovedind o remarcabila capacitate analitica, autorii textelor reunite in volum prezinta o imagine detaliata a extremei stingi romanesti, cu accent pe anii de ilegalitate in care aceasta si-a construit identitatea, mecanismele si conceptiile definitorii. Portretele nuantate ale figurilor sale celor mai reprezentative, conturate deopotriva prin sondarea viziunilor lor ideologice si prin refacerea traseului lor politic, ofera nu doar tabloul viu al unei epoci, ci si o valoroasa cheie de intelegere a comunismului romanesc.

„Autorii volumului de fata au decis sa se intoarca spre inceputul povestii comunismului romanesc. Vom vedea aici, impreuna, ecourile unor ani in care simpatiile comuniste erau mai curind un soi de exotism ideologic si nimeni nu ar fi putut banui atunci ca exotismul va putea deveni vreodata norma si dogma. Intr-o vreme in care niciun spirit lucid nu ar fi putut paria pe victoria comunismului in Romania, intr-un timp in care insusi partidul ce purta acest nume era oficial interzis, totusi unii cetateni ai acestei tari au activat cu patima si entuziasm pentru victoria unor idei in care credeau cu incrincenare si chiar cu o doza buna de fanatism. Asadar, miza cartii este sa prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria si biografiile, cit mai reale, ale comunistilor romani ce activau in perioada interbelica sau in primii ani ai razboiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor – adica intilnirile lor (nedorite) cu sistemul de justitie romanesc, in fata caruia cu totii erau pasibili de un pacat originar: a fi comunist in anii 1930 sau la inceputul anilor 1940 insemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefactia si neplacerea justitiei romanesti – ca si spre potentiala noastra uimire dezagreabila astazi –, astfel de admiratori au existat in Romania.” (Adrian Cioroianu)


Data aparitie 2021
Editie Editia I
ISBN 978-97-346-850-04
Loc aparitie Iasi
Numar de pagini 512
Tip coperta Necartonat
Autor

Adrian Cioroianu

Numar pagini 512
Scroll