Un roman istoric de fic&539;iune inspirat din evenimente petrecute în Armenia medieval&259; Karabaghul din titlul c&259;r&539;ii este vechiul &539;inut armean Ar&539;akh una dintre cele 15 provincii ale Armeniei Mari de odinioar&259; &537;i ultima forma&539;iune statal&259; armean&259; r&259;mas&259; independent&259; dup&259; c&259;derea regatului armean în secolul al XIV-leaPlaton P Zubov 1796-1857 a fost un scriitor rus fiul generalului P P

Astrologul din Karabagh

de Pavel P. Zubov

Cod produs: 0000229587

Data aparitie: 2022

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-992-651-2

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Un roman istoric de ficțiune, inspirat din evenimente petrecute în Armenia medievală. Karabaghul din titlul cărții este vechiul ținut armean Arțakh, una dintre cele 15 provincii ale Armeniei Mari de odinioară și ultima formațiune statală armeană rămasă independentă după căderea regatului armean în secolul al XIV-lea.

Platon P. Zubov (1796-1857), a fost un scriitor rus, fiul generalului P. P. Zubov, care a slujit în armata rusă și a participat la campaniile napoleoniene din 1812. Cariera lui literară a început în 1834, s-a întins pe două decenii și a inclus 21 de lucrări majore și, cum a petrecut peste douăzeci de ani din viață în Caucaz, scrierile sale au devenit ele surse importante despre viața și cultura popoarelor din Caucaz. Inclusiv această carte, publicată la Moscova în 1834. Astrologul din Karabagh a fost tradus în armeană – de scriitorul armean clasic Raffi, publicat în foileton într-un ziar din Tbilisi, în 1882, apoi în mai multe ediții în volum. O ediție în limba engleză a apărut în 2012, publicată de Armenian Cultural Foundation din Arlington, Massachusetts, cu note foarte competente ale lui Ara Ghazarians, directorul fundației.

Câteva date istorice absolut necesare oricărui cititor: hanatul Karabagh (vechiul ținut armean Arțakh, una dintre cele 15 provincii ale Armeniei Mari de odinioară) a fost înființat de dinastia persană safavidă în Caucaz în anul 1747. Armenii din regiune, care viețuiau în cetăți și sate montane, lipsiți de statalitate, dar cu o relativă independență și privilegii speciale trăiau sub stăpânirea caselor nobiliare ale melicilor (suverani), titlu acordat de regii perși safavizi. Cinci dintre aceste numeroase melikate au format în veacul al XVIII-lea o uniune – Gulistan, Khacen, Varanda, Dizak și Djraberd. Acțiunea cărții se petrece în melicatul Varanda.

Este un roman de ficțiune istorică, cu o poveste de dragoste, pe fundalul unor evenimente cruciale pentru națiunea armeană.

În centrul acțiunii romanului se află melikul Șahnazar din Varanda. Trădând alianța celor cinci melikate, el a încheiat un pact cu hanul musulman Panah, stăpânitorul hanatului de Karabagh, oferindu-i, în schimbul securității sale, un teritoriu stâncos în melikatul său, teoretic inaccesibil, pe care hanul avea să construiască o cetate aparent inexpugnabilă, botezată Șuși.

Următorul personaj important în roman este astrologul Hasan. Astrologii erau personaje însemnate ale epocii, era de așteptat ca observațiile lor să prezică cu acuratețe viitorul și conducătorii țineau seama de prezicerile lor. „Se poate conchide că a existat un astrolog la curtea melikului Șahnaza – precizează Sergiu Selian. Cel din roman, în orice caz, dincolo de istețimea și abilitatea sa, se dovedește la modul negativ decisiv, ca autor al ideii, în construirea cetății Șuși, ca și – cu nefaste consecințe istorice pe termen lung – în modificarea configurativă și etnică a Karabaghului de Munte, în care până în 1752 nu pătrunsese picior de musulman.”

Platon P. Zubov – Astrologul din Karabagh sau întemeierea cetății Șuși în anul 1752. Roman istoric transcaucazian. Traducere din limba engelză de Segiu Selian. Introducere și note de Ara Ghazarians. Editura Integral. Colecția Armenia Integral. 148 pag.


Data aparitie 2022
Editie Editia I
ISBN 978-606-992-651-2
Loc aparitie Bucuresti
Tip coperta Necartonat
Autor

Pavel P. Zubov

Scroll