Cine a fost cu adevarat Ioan Botezatorul A fost cel mai mare dintre sfinti pescarul de suflete si cel care l-a botezat pe insusi Iisus fiul lui Dumnezeu – dar daca am putea afla ceva mai mult decat atat despre aceasta figura centrala din crestinism si islam O parte dintre izvoarele care il mentioneaza ne poarta catre o grupare spirituala care il revendica pe Ioan Botezatorul drept Mesager ceresc mandeeniiAcestia al caror nume inseamna literal „gnostici”

Cartea lui Ioan Botezatorul - Viata si invataturile gnostice

de Colectiv redactional

Cod produs: 0000224529

Data aparitie: 2021

Editie: Editia I

ISBN: 978-973-111-902-1

Numar de pagini: 176

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Cine a fost cu adevarat Ioan Botezatorul? A fost cel mai mare dintre sfinti, pescarul de suflete si cel care l-a botezat pe insusi Iisus, fiul lui Dumnezeu – dar daca am putea afla ceva mai mult decat atat despre aceasta figura centrala din crestinism si islam? O parte dintre izvoarele care il mentioneaza ne poarta catre o grupare spirituala care il revendica pe Ioan Botezatorul drept Mesager ceresc: mandeenii.

Acestia, al caror nume inseamna literal „gnostici” (manda = gnōsis), sunt singura comunitate supravietuitoare cunoscuta a gnozei vechi, o cunoastere care deschide o perspectiva a revelatiei, a initierii in misterele spiritului divin. Doctrinele mandeene sunt cuprinse in cateva colectii de texte care contin principalele idei ale acestora: Genza (Comoara) sau Sidra Rabba (Cartea cea mare); Sidra d’Yahya (Cartea lui Ioan) sau Drashē d’Malkē (Cuvantari ale regilor); Qolasta (Culegere), careia i se da, de asemenea, numele de Sidra d’Nismata (Cartea sufletului).

Cartea lui Ioan Botezatorul este una dintre cele mai importante scrieri mandeene, completand imaginea lui Ioan si a climatului spiritual existent in acele vremuri. Astfel avem oportunitatea sa aflam in ce relatie se afla religia mandeeana cu alte religii cum ar fi: mazdeismul, iudaismul, crestinismul, maniheismul si islamul. Aflam deci care sunt punctele comune si cele care fac diferenta intre ele, si mai ales cum completeaza acestea cunostintele despre personalitatea exceptionala a lui Ioan si a practicii botezului. Dincolo de prezentarea vietii si a invataturilor lui Ioan, aceasta carte isi propune sa aduca mai multa lumina, dar si sa ne deschida catre o aprofundare a acestor subiecte.

 

„Voi, nobili, care stati acolo, voi, doamne, care nu v-ati trezit, voi, oameni, care stati acolo, ce veti face in Ziua Judecatii? Cand sufletul se despoaie de trup, in Ziua Judecatii, ce veti face? O, voi, ratacitilor, duceti lumea la ruina! Oamenii vostri mor, si scripturile voastre mincinoase sunt inchise. Unde este Adam, Primul Om, care a fost aici, capul eonului? Unde este Hawwa (Eva), sotia lui, din care s-a trezit lumea la viata? Unde este Shit-il (Set), fiul lui Adam, din care s-au ivit lumile si eonii? Unde sunt Ram si Rūd, care au trait in Vremea Sabiei? Unde sunt Shurbai si Shar-hab-ē, care au trait in Vremea Focului? Unde este Shum bar Nū (Shem, fiul lui Noe), care a trait in Vremea Potopului? Toti au plecat, nu s-au intors si si-au ocupat locurile ca Veghetori in aceasta lume.”

 

Imbracamintea si modul de viata ascetic al lui Ioan corespundeau traditiilor profetice. Ca si profetii din vechime, in special Ilie, Ioan purta o haina din piei de animale, acesta fiind cel mai probabil pentru el un semn exterior de cainta, deoarece tot acestea erau si primele vesminte ale oamenilor cazuti. De asemenea, Ioan Botezatorul se hranea doar cu fructe de salcam, miere si apa. Numai dupa Potop li s-a ingaduit oamenilor sa manance hrana animala, Ioan dorind sa se intoarca la regulile stricte din primele zile ale caderii, in efortul lui sincer de a se intoarce la Dumnezeu.

 

Cartea lui Ioan Botezatorul

Sidra d'Yahya

I. Ioan Botezatorul        79
Semne la nasterea lui Ioan        79
Proclamatia lui Ioan despre sine si imbracarea de catre el a hainei profetilor (cap. 19)        86
Corabia de Lumina a lui Ioan (cap. 20)        88
Ioan Ascetul (cap. 21)        90
Despre Ziua Judecatii (cap. 25)        92
Scrisoarea adevarului (cap. 26)        93
Invulnerabilitatea lui Ioan (cap. 27)        94
Ioan si botezul lui Iisus (cap. 30)        95
Gnoza Vietii vorbeste (cap. 29)        99
Casatoria lui Ioan (cap. 31)        100
Ioan la moartea sa        101
Nasterea, cresterea si prima aparitie a lui Ioan (cap. 32)        104
Ce i-a raspuns Ioan lui Iisus despre Ingerul Mortii (cap. 33)        107

II. Povestea rupturii cu iudaismul        111
Miriai este alungata dintre iudei (cap. 34)        111
Comunitatea exilata e stabileste pe Eufrat (cap. 35)        115
Evreii ii prigonesc pe mandeeni (cap. 35)        117
Ei ii roaga sa se intoarca (cap. 35)        118

III. Povestea Pescarului de Suflete        123
Vasul-lumina al Pescarului (cap. 37)        128
Bunul pescar respinge propunerile celor rai si ii invinge (cap. 38)        129
Supunerea finala a pescarilor rai (cap. 39)        133

IV. Bunul Pastor (Cap. 11) 135
Pastorii iubitori ai Bunului Pastor (cap. 12)        138

V. Alte fragmente        141

Comoara Vietii (cap. 57)        141
La inceputuri (cap. 13)        145
Predici (cap. 47)        148
Lauda omului sarac        150

Anexa

Miriai
(Cartea lui Ioan)        157
Acordarea unui nume [Qolasta, XXX]        163
Litanie la capataiul unui om ce isi da duhul [Qolasta, LXVIIL s]        167


Data aparitie 2021
Editie Editia I
ISBN 978-973-111-902-1
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 176
Autor

Colectiv redactional

Numar pagini 176

De acelasi autor

Produse similare

Scroll