Majoritatea acestor texte sunt comentate de subsemnatul Ion Coja Volumul se deschide prin textul introductiv de mai jos Este o carte care va deschide mintea &537;i ochii cititorului asupra adev&259;rului despre C&259;pitan despre camarazii s&259;i despre ce a fost &537;i ce a inten&539;ionat s&259; fie Mi&537;carea Legionar&259; Importan&539;a CircularelorCircularele au fost documente ale vie&539;ii interne de partid care au orientat activitatea

Circularele capitanului

de Corneliu Zelea Codreanu

Cod produs: 0000234617

Editura: Aevea

Data aparitie: 2022

Editie: Editia I

ISBN: 978-973-624-830-6

Numar de pagini: 200

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Majoritatea acestor texte sunt comentate de subsemnatul Ion Coja. Volumul se deschide prin textul introductiv de mai jos. Este o carte care va deschide mintea și ochii cititorului asupra adevărului despre Căpitan, despre camarazii săi, despre ce a fost și ce a intenționat să fie Mișcarea Legionară.

 

Importanța Circularelor

Circularele au fost documente ale vieții interne de partid care au orientat activitatea legionarilor, de la Căpitan până la ultimul primit în rândurile Mișcării. Au avut greutatea unor ordine și instrucțiuni de uz intern, cu caracter obligatoriu de cele mai multe ori. Asemenea documente sunt emise de conducerea oricărui partid politic. Este interesant să faci comparația între Circularele Căpitanului și cele emanate de alte partide. Diferența este copleșitoare mai ales din punct de vedere etic, moral. Este atâta idealism în ceea ce a încercat să facă Codreanu, în ce și-a propus să obțină de la camarazii săi: un comportament ireproșabil ca ținută morală. Corectitudine, respect pentru legile firii și ale credinței ortodoxe, disponibilitate la un devotament total pentru interesele Țării împins până la sacrificiul neprecupețit al vieții, Mișcarea legionară numărând printre membrii săi un număr impresionant de martiri, care și-au dat viața fără niciun regret, fără nicio ezitare în numele crezului lor naționalist și creștin. Spre a-i da autoritate și consfințire supremă.

Diferența dintre un patriot și un naționalist: în principiu, orice brav cetățean este patriot și, ca recrut în armata Țării, depui jurământ că îți dai viața pentru Patrie, apărând-o de dușmani. Și chiar îți dai viața dacă siuația îți impune acest sacrificiu, ca combatant într-un răzbel.

Naționalistul însă face ceva mai mult, el își dedică viața Patriei, își trăiește toată viața năzuind să fie de folos Neamului și Patriei prin tot ce face. A fi naționalist este un mod de a trăi, de a-ți folosi puterile și aptitudinile în beneficiul celorlați, al celor din Neamul tău. Naționalistul are grija de a găsi forme cât mai potrivite pentru a se pune în slujba intereselor naționale. Se preocupă ca această grijă să nu cedeze în fața intereselor personale sau de grup. Pentru naționalist suprema lex este salus reipublicae: salvarea republicii, a Țării! Nu cunoaște un comandament superior!

În Circularele sale Căpitanul ridică ștacheta demnității de legionar la cote neimaginate de niciun partid politic. Pe drept cuvînt Petre Țuțea aprecia rolul Căpitanului în destinul Neamului românesc a fi fost acela de pedagog la scară națională. Iar dacă luăm în calcul faptul că „jumătate din poporul român a aderat la Mișcarea legionară” – cum aprecia în 1945 un document al Partidului Comunist din România, este un lucru extraordinar că un program atât de idealist, de exigent pentru ținuta morală a fiecărui legionar, a avut un ecou atât de puternic în rândul maselor populare, care a scornit la un moment dat pecetea „corect ca un legionar”!

Nimeni nu este profet în țara lui! Această observație s-a făcut din experiența trăită de marii reformatori ai omenirii, a căror valoare nu s-a bucurat de recunoașterea imediată din partea celor din mijlocul cărora s-au ridicat! Corneliu Zelea Codreanu este o excepție extrem de onorabilă pentru poporul român care s-a regăsit în viziunea Căpitanului despre ce trebuie să fie un legionar! Modelul imaginat de Codreanu, atât de exigent, a găsit ecoul cel mai puternic în milioane de suflete de români, din toate categoriile de populație. Așa ceva nu s-a mai întâmplat cu nici un mesaj politic, de partid, nici înainte, nici după Mișcarea Legionară.

Importante sunt toate documentele privitoare la doctrina legionară. Impunătoare este și personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu! Este impresionantă grija sa pentru dimensiunea spirituală a legionarului, pentru perfecționarea sa morală, sufletească. Dar lucrul cel mai impresionant este faptul că doctrina legionară, atât de pretențioasă, atât de exigentă sub aspect etic, a fost îmbrățișată de un număr atât de mare de români!

Mișcarea legionară este performanța cea mai strălucită din istoria modernă a poporului român! Iar lucrul acesta nu se poate înțelege și aprecia ca lumea fără să citim cu atenție aceste Circulare ale Căpitanului. Aceste „circulări”, cum le-a numit autorul, cu o pronunție conformă regulilor de profunzime ale gramaticii limbii române. Circulările sunt documentele cele mai semnificative, mai edificatoare pentru viața din interiorul Mișcării Legionare. Cine vrea să judece personalitatea Căpitanului și prestația istorică a Mișcării Legionare trebuie să pornească de la textele intitulate Circulare. Sunt fundamentale, sunt documente cu valoare probatorie maximă!

Ion Coja


Data aparitie 2022
Editie Editia I
ISBN 978-973-624-830-6
Numar de pagini 200
Tip coperta Necartonat
Autor

Corneliu Zelea Codreanu

Numar pagini 200
Scroll