Elogiu cititorului este o „incitare la nesupunere” ba chiar o „declara&539;ie de nesupunere a cititorului” Dup&259; ce am citit cartea am avut viziunea unei mari demonstra&539;ii a unui mare miting la care mii de cititori poart&259; în mâini pancarte cu un vers de Eminescu drept revendicare „Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost” Noi cititorii ie&537;i&539;i din anonimat fiecare cu numele s&259;u vrem

Elogiul cititorului

de Zorin Diaconescu

Cod produs: 0000253887

Editura: Scoala Ardeleana

Data aparitie: 2023

ISBN: 978-606-797-827-8

Numar de pagini: 228

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Elogiu cititorului este o „incitare la nesupunere”, ba chiar o „declarație de nesupunere a cititorului”. După ce am citit cartea, am avut viziunea unei mari demonstrații, a unui mare miting, la care mii de cititori poartă în mâini pancarte cu un vers de Eminescu drept revendicare: „Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost?”. Noi, cititorii, ieșiți din anonimat, fiecare cu numele său, vrem să ni se dea spre judecare și condamnare scriitorul anonim (Marele Anonim?): cel care ne-a scris viața și istoria. Îndemnul lui Zorin Diaconescu către cititorii participanți la miting este unul socratic: „Citește-te pe tine însuți!” și vei găsi „textul care să facă minuni”. Chiar dacă finalul căutării, spune autorul, ar putea fi unul amar: „Ori textul acela nu există, ori vremea minunilor a trecut”. (Ion Mureșan)

* * *

De când l-am cunoscut, mi-am pus întrebarea: de ce Zorin, care se bucură de adevărate calități scriitoricești, nu scrie sistematic și nu are o operă? Abia acum, publicându-i această carte, am găsit răspunsul: nu vrea să piardă Pariul Cititorului, fiindcă el e, de fapt, marele câștigător. Se poate trăi fără citit, dar ar fi păcat… Și atunci, de ce a trădat Zorin Diaconescu cauza? Pentru a ne aminti de Binefacerile Lecturii, de Comunitatea Profundă a Cititorilor! (Vasile George Dâncu)

* * *

Autorul recunoaște, dar nu regretă fapta:
„Textul a fost scris pe invers, din perspectiva potențialului cititor. Pentru noi, cititorii, scriitorii sunt o sectă care, ca orice sectă, înlocuiește realitatea cu un ritual. Spre deosebire de scriitor, cititorul nu scrie cu plăcere, fiindcă pe el nu îl bântuie gloria publicării. Cititorul nu e preocupat de stil și nu cunoaște critici, mă refer la cei literari. Cititorul nu are o reputație de apărat, el este un personaj colectiv și beneficiază de privilegiul anonimatului”.

Scriind această carte, am trecut Rubiconul în așteptarea confruntării cu Senatul Cititorilor, care sper să fie necruțător, dovedind că distinșii membri au parcurs textele și nu se eschivează prin obișnuitele laude și felicitări, de fapt atât de des invocate scuze și tot atâtea scutiri de la cazna lecturii. Nu-mi doresc acordul cititorilor, mă mulțumesc să-i știu de acord cu propriul lor cuget, stimulați de aceste rânduri, dovedind astfel că truda autorului nu a fost doar un zadarnic exercițiu de orgoliu.” (Zorin Diaconescu)

* * *

Cuprins

Notă de fundamentare

În loc de introducere

Ziua în care cititorul a descoperit neliniștea interioară

Cititorul își amintește, nostalgic, de anii de studenție

Cititorul descoperă caietele unui cronicar

Cronicarul se întoarce la primii pași în gazetărie

Cititorul se întreabă ce i-a rămas

Cititorul descoperă libertatea de a te declara fricos

Cititorul ia în considerare o posibilă atitudine

Ce credem că am ratat noi, cititorii?

Cititorul este tentat să devină blogger

Cititorul e ispitit de fatalism

Câteva concluzii care nu aparțin neapărat viitorului

Cum a ratat cititorul și extrema dreaptă…

Aici urmează comentariile, adevăratul miez al textului…

* * *

ZORIN DIACONESCU (n. 11 septembrie 1948, Timișoara). Studii de Filologie, Universitatea Babeș-Bolyai (1972). Profesor de limba engleză până în 1990. Din 1991, jurnalist la Radio Cluj și Radio România (București), producător TV, traducător. Debut în periodice (Tribuna, Astra – recenzii, critică, traduceri). A publicat: Schimbarea la față, roman, Editura Eikon, 2009; Undeva, cândva, 1989, roman, Editura Astra, 2018; Let’s Talk about Summer, antologie, 2017, Leaves of Autumn, antologie, 2018, Winter is Coming, antologie, 2019, Blue Ribbon of Spring, antologie, 2021, publicate la Editura Expeditionen, Hamburg; Amaravati Poetic Prism 2019, antologie, Cultural Centre of Vijayawada & Amaravati (CCVA), Vijayawada, Andhra Pradesh, India, 2019; Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie. Antologie. Cu un argument de Ion Mureșan (coord.: Luminița Rusu, ROC), Editura Școala Ardeleană, 2021. Traduceri: Radu Țuculescu, Der Mikrowellenherd, Editura Lehner, 2008; Radu Salvan, The Little Banker, Austin Macauley Publishers, New York, 2020; Delia Munteanu, Journeys with Olga Tokarczuk, Polirom, 2019.


Data aparitie 2023
ISBN 978-606-797-827-8
Loc aparitie Cluj Napoca
Numar de pagini 228
Autor

Zorin Diaconescu

Numar pagini 228
Scroll