Evocari din viata Blajului e o capodopera a literaturii memorialistice romanesti interzisa sub regimul comunist Al Lupeanu-Melin preot greco-catolic si profesor la Blaj rescrie intr-un stil comparabil cu al lui Creanga Sadoveanu Agarbiceanu istoria celui mai important centru al romanismului din Ardeal incepand cu „descalecarea” lui Inochentie Micu si pana in perioada interbelica O serie de capitole memorabile despre Petru Pavel Aron Timotei Cipariu Ioan Micu Moldovan
- 10%

Evocari din viata Blajului

de Alexandru Lupeanu - Melin

Cod produs: 0000199930

Editura: Vremea

Data aparitie: 2020

Editie: Editia I

ISBN: 978-973-645-971-9

Numar de pagini: 32

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Evocari din viata Blajului e o capodopera a literaturii memorialistice romanesti, interzisa sub regimul comunist. Al. Lupeanu-Melin, preot greco-catolic si profesor la Blaj, rescrie, intr-un stil comparabil cu al lui Creanga, Sadoveanu, Agarbiceanu, istoria celui mai important centru al romanismului din Ardeal, incepand cu „descalecarea” lui Inochentie Micu si pana in perioada interbelica. O serie de capitole memorabile despre Petru Pavel Aron, Timotei Cipariu, Ioan Micu Moldovan, despre primul „teatru ambulant” al romanilor ardeleni etc. Anecdote savuroase si marturii tulburatoare. Pentru situarea operei si vietii scriitorului blajean in istoria literaturii am facut apel la doua texte semnate de profesorii Stefan Manciulea si Ion Buzasi.
Cristian Badilita
COLECTIA „MICA ROMA XXI”
Coordonator Cristian Badilita
De la Inochentie Micu Klein (1737) si pana la interzicerea Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist (1948) Blajul, Mica Roma, cum l-a supranumit Eminescu, a fost capitala culturii romane din Ardeal. Aici s a initiat marele „proiect de tara”, occidentalizarea romanilor. Sintagma „traditie greco-catolica” n-a putut fi rostita vreme de patruzeci de ani. Or, fara aceasta traditie, nu se poate explica originea insasi a Romaniei moderne. Colectia „Mica Roma XXI” isi propune sa acopere acest gol din memoria nationala. Vor fi publicate carti de patrimoniu si autori de raftul intai, unii dintre ei necunoscuti generatiilor recente.
Alexandru Lupeanu-Melin (1887-1937) a fost profesor, scriitor si preot greco-catolic. A urmat Liceul si Facultatea de Teologie la Blaj, apoi Facultatea de Litere la Budapesta si la Cluj. Aproape un deceniu a fost profesor de scoala si director la Biblioteca Centrala din Blaj. A colaborat la Unirea, Unirea poporului (intemeiata si condusa de el multa vreme), Cultura Crestina (Blaj), Gazeta Transilvaniei (Brasov), Tribuna (Arad), Convorbiri literare (Bucuresti) etc. Dintre publicatiile sale: Blajul istoric in icoane (1924), Ce este de vazut in Blaj? (1926), La Piatra Libertatii (1926), Sufletul Blajului (1931), Blajul si biblioteca lui (1932), Evocari din viata Blajului (1937).


Data aparitie 2020
Editie Editia I
ISBN 978-973-645-971-9
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 32
Tip coperta Necartonat
Autor

Alexandru Lupeanu - Melin

Numar pagini 32
Scroll