„Lectura ideal&259; a lui Finnegans Wake ar trebui s&259; fie una instantanee în care toate cele 628 de pagini ale c&259;r&355;ii s&259; fie parcurse simultan Doar astfel prin expunerea la luminozitatea extraordinar&259; a literelor ce o compun se pot atinge profunzimile pe care scriitorul pretindea c&259; le cunoa&351;teCartea lui James Joyce se bazeaz&259; pe un procedeu de recreare mental&259; a unor situa&355;ii inaccesibile altfel

Finnegans Wake, 628

de Mircea Mihaies

Cod produs: 0000228954

Editura: Polirom S.A.

Data aparitie: 2021

ISBN: 978-973-468-705-3

Numar de pagini: 880

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

„Lectura ideală a lui Finnegans Wake ar trebui să fie una instantanee, în care toate cele 628 de pagini ale cărţii să fie parcurse simultan. Doar astfel, prin expunerea la luminozitatea extraordinară a literelor ce o compun, se pot atinge profunzimile pe care scriitorul pretindea că le cunoaşte.
Cartea lui James Joyce se bazează pe un procedeu de recreare mentală a unor situaţii inaccesibile altfel decât prin observarea felului în care funcţionează mintea. Din acest motiv, metoda de lectură pe care am adoptat-o, mai degrabă intuitiv decât printr-un proces raţional, e aceea concentrată pe cuvânt. E tehnica maşinii de cusut, care străpunge materialul şi, totodată, îl leagă, prin ţesături dese, de fragmentul anterior şi de cel ulterior.
Ceea ce se impune prin lectură e un straniu sentiment al diferitului. Am înţeles în ce constă limbajul nopţii, idiomul unic în care a ales Joyce să comunice: e mai mult vibraţie decât sens, într-o încercare de a transmite în forme în aparenţă obscure frumuseţea lumii.
Finnegans Wake nu e doar groparul întregii literaturi de până la el, ci şi o casă de naşteri în care îşi aşteaptă venirea pe lume noile forme de exprimare a perplexităţii omului în faţa destinului. Pe un ton zeflemitor, Joyce retrimite arta la etern-ambarasanta dilemă a fi sau a nu fi. Răspunsul provizoriu se traduce în logica circulară care-i domină cartea: nu se poate să nu mai fii, din moment ce ai fost, chiar dacă la un moment dat s-a întâmplat să nu mai fii...” (Mircea Mihăieş)


Data aparitie 2021
ISBN 978-973-468-705-3
Loc aparitie Iasi
Numar de pagini 880
Tip coperta Cartonat
Autor

Mircea Mihaies

Numar pagini 880
Scroll