Sanda Marin numele adevarat fiind Cecilia Maria Zapan nascuta Simionescu decembrie 1900 Ia&537;i - 1961 Bucure&537;ti este autoarea celei mai celebre car&539;i de bucate romane&537;ti Ea a venit pe lume intr-o familie din elita intelectualita&539;ii Ia&537;ului Tatal ei carturarul Ion Simionescu a fost un reputat om de

Sanda Marin si marea carte de bucate a romanilor

de Dan-Silviu Boerescu

29.9 Lei (TVA inclus)
Costul de livrare se calculeaza odata cu adaugarea produsului in cos si selectarea localitatii destinatie.

Cod produs: 0000230269

Editura: Neverland

Data aparitie: 2022

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-9602-16-4

Numar de pagini: 208

Disponibilitate: In stoc

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Sanda Marin (numele adevarat fiind Cecilia Maria Zapan, nascuta Simionescu, decembrie 1900, Iași - 1961, București) este autoarea celei mai celebre carți de bucate romanești. Ea a venit pe lume intr-o familie din elita intelectualitații Iașului. Tatal ei, carturarul Ion Simionescu, a fost un reputat om de știința, naturalist, paleontolog și geograf, devenit profesor universitar de foarte tanar, la nici 30 de ani. Micuța Cecilia s-a bucurat de cea mai aleasa educație. Stapanea la perfecțiune germana, franceza și engleza, a studiat pianul la Paris și apoi in țara cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti și a lui Dan Grigore. Casatorita cu Mihai Zapan, doctor in chimie, Cecilia Maria și-a transformat caminul intr-o oaza de bucurie pentru prietenii pe care ii incanta exclusiv cu creații gastronomice proprii.

 

Pe la inceputul anilor '30, nemulțumita de carțile de bucate existente pe piața, Cecilia Maria Zapan s-a hotarat sa demonstreze cu forțe proprii ca și gatitul poate fi o arta. Nefiind prea sigura de succesul carții, și-a ales un pseudonim care urma sa devina un termen de prima referința pentru gurmanzi: „Sanda Marin”. Este de menționat ca tatal sau, profesorul Ion Simionescu, era directorul Editurii „Cartea Romanesca”, din București, unde a fost publicata Cartea de bucate.

Cartea de bucate a Sandei Marin a aparut in 1936 in editura Cartea Romaneasca, fiind prefațata de Pastorel Teodoreanu. Volumul conținea nu mai puțin de 1.300 de rețete culinare cunoscute in bucataria romaneasca, autohtone și imprumutate sau inspirate din alte tradiții gastronomice. Cartea a reaparut dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial intr-o ediție prescurtata, adaptata la ideologia și la lipsurile alimentare din timpul comunismului; a fost republicata, mai apoi, in zeci de ediții succesive.

 

...Dar cine este, oare, cu adevarat, autorul faimosului tom culinar și cat de mult s-a implicat Pastorel Teodoreanu in realizarea acestei opere, dincolo de simpla scriere a prefeței???


Data aparitie 2022
Editie Editia I
ISBN 978-606-9602-16-4
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 208
Tip coperta Necartonat
Autor

Dan-Silviu Boerescu

Numar pagini 208

Clientii clb.ro nu au adaugat inca opinii pentru acest produs. Fii primul care adauga o parere, folosind formularul de mai jos.

Spune-ne parerea ta despre acest produs

Nota acordata produsului:

Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi
Scroll