Stau câteodat&259; &537;i-mi aduc aminte ce vremi &537;i ce oameni mai erau…Ion Creang&259;Asemeni pove&351;tilor &537;i basmelor române&537;ti am putea începe cu binecunoscuta introducere a lor  “a fost odat&259; ca niciodat&259; c&259; de n-ar fi nu s-ar povesti ”Ceea ce

Pe urmele neamului Barsanilor: de la cnezii si voievozii Barsan la Ion Creanga

de Cornel Birsan

Cod produs: 0000169957

Data aparitie: 2018

ISBN: 978-606-8894-51-5

Numar de pagini: 386

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau….

Ion Creangă

Asemeni poveştilor și basmelor românești, am putea începe cu binecunoscuta introducere a lor:  “a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti! ”

Ceea ce însă vă vom istorisi, s-a petrecut aievea!

Cornel Bîrsan

Cartea “Pe urmele Neamului Bârsanilor: de la Cnezii și Voievozii Bârsan la Ion Creangă” nu s-a dorit a fi doar o monografie a familiei Bârsan, ci o istorie a Maramureșului secolelor XIV-XVI, mai puțin cunoscută de către noi, unde personajele principale sunt: Dragoș Vodă și urmașii lui: Balc și Drag, Bogdan Voievodul Maramureșului și Întemeietorul Moldovei,  regii maghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I de Anjou, Sigismund de Luxemburg și Matei Corvin, dar și domnitorii Țărilor Române: Nicolae Alexandru Basarab și Ștefan cel Mare. Într-o aprigă lupta a confirmării identitații de neam, a păstrării pământurilor moștenite din străbuni și a drepturilor valahice, a rezistenței împotriva abuzurilor oligarhiei maghiare și germane printre alte mari familii nobiliare din Maramureș s-a aflat și familia Bârsan de Sarasău și Câmpulung pe Tisa.

La începutul secolului al XIV-lea, pe vremea când Țara Românească era în plină perioadă a consolidării “descălecatului”, în timpul domnitorilor Radu Negru Vodă și Basarab cel Mare, iar în Moldova, cnezii și voievozii locali formau doar mici uniuni obștești fără o conducere unitară, o treime din Maramureșul istoric era constituit ca Voievodat al Sarasăului și Câmpulungului pe Tisa, sub autoritatea Voievodului Codrea Bârsan. La 1326, fratele acestuia, Stanislău Bârsan devine, urmare meritelor sale militare, conducătorul unui puternic Cnezat al Strâmturii, ținut aflat în vecinătatea Cuhei, unde Voievod era Bogdan, viitorul Domn Întemeietor al Moldovei.

Ori toate acestea, în istoriile oficiale nu sunt scrise!

 

La sfârșitul lucrării am acordat un interes deosebit prezentării unor personalități care au descins din neamul Bârsanilor, precum: Ion Creangă, Ioan Mihaly de Apșa, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu, Agatha Bârsescu, A. C. Cuza, Andrei Bârseanu, Iuliu Maniu, Zaharia Bârsan, Ștefan Bârsănescu și Marietta Sadova, supranumită “Madam Poesis”.


Data aparitie 2018
ISBN 978-606-8894-51-5
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 386
Tip coperta Necartonat
Autor

Cornel Birsan

Scroll